Agressie

Agressie is er, dat kunnen we niet ontkennen. Maar in de huidige coronatijd lijken de lontjes van sommige mensen wel heel erg kort geworden.
Ook uit het recente CNV-onderzoek blijkt dat de agressie op werkvloer enorm toeneemt door de coronacrisis. Voor het onderzoek werden in totaal 1.150 leden ondervraagd. Het gaat om ambulancepersoneel, zorgmedewerkers, ov-medewerkers en personeel dat werkzaam is in gevangenissen.
Ruim een derde van de leden geeft aan dat de agressie het afgelopen half jaar is toegenomen. 40% zegt vaker agressief te worden benaderd, 15% zegt vaker dan voorheen te maken te hebben met fysiek geweld, twee derde zegt dat mensen een korter lontje hebben.
Toename agressie met bij dienstverlenende organisaties merkbaar
Ook bij o.a corporaties wordt de toename van agressie al gemerkt. De vorm en uiting hiervan kunnen heftiger zijn naarmate de situatie verder escaleert. Aan agressief gedrag kunnen we gelukkig wel wat doen. We kunnen de omgeving goed inrichten met bijvoorbeeld glazen spreekkamers en minder gebruik van stimulerende en activerende kleuren. Technische middelen zoals noodknoppen kunnen worden ingezet en protocollen kunnen worden opgesteld. 
Maar de belangrijkste sleutel bij agressie blijft wel het eigen gedrag. Want door ons eigen gedrag af te stemmen op het gedrag van de agressor, wordt agressie in de meeste gevallen hanteerbaar. En dat is te leren.
Trainen omgaan met agressie is altijd al belangrijk geweest voor dienstverlenende organisaties. Maar vooral nu, in een sterk veranderde tijd waar normen en waarden verschuiven en waar grenzen van betamelijk en onbetamelijk minder zichtbaar zijn, zien we dat agressie en de uitingen hiervan zich steeds meer beweegt richting geweld. En de korte 'coronalontjes' helpen daar niet bij.
Regels hanteren en inzicht in eigen gedrag
Bij omgaan met agressie gaat het niet alleen om de regels te hanteren (verbieden) en de bepalingen die ons hierbij helpen (toelaatbaar en niet toelaatbaar gedrag), maar ook het inzicht in eigen functioneren (gedrag) in situaties waar sprake is van agressief gedrag. Dat is de basis die je leert in een training omgaan met agressie.
Door te oefenen zijn nieuwe reflexen en reacties op agressie “in te trainen” zodat dat we niet in elke situatie primair handelen maar met deze nieuwe reflexen weerstand kunnen bieden aan bedreigende situaties. En weten welke handelingen nodig zijn om adequaat de situatie onder controle te krijgen of te houden. Oefeningen, met daarbij behorende theorie, helpen ons grenzen aan agressief gedrag te geven en inzicht geven in onze eigen stress reacties (adrenaline).
In een training verkennen we ook de grenzen van agressie en geweld. Waar kunt u zich weerbaar opstellen en hoe kunt u een situatie de-escaleren. Vooral om agressie te voorkomen. Want uiteindelijk is het voorkomen van agressie het allerbeste medicijn.
In het geval u  te maken krijgt met agressie geven zijn hier een Antal tips:  
Herken agressief gedrag en zet uw vaardigheden in
Zorg altijd voor voldoende ruimte tussen u en de agressor
Geef uw grens tijdig aan en stel vragen 
Geef ruimte aan frustratie-agressie en vertel wat wel en wat u niet kan doen  
Stel de agressor voor de keuze; of u stopt met dit gedrag of ik beëindig het gesprek         
Zorg voor een veilige werkomgeving met de directe mogelijkheden hulp in te roepen

Dit is een gedeeld artikel. Zie ook www.kjenning.nl

 
Volgende
Volgende

Herkennen van verward gedrag