
Methodieken, Rollenspel en toepassing van Drama
Wat een acteur kan doen en betekenen in een trainingssituatie met een kandidaat die een leerwens heeft, mag inmiddels als bekend worden verondersteld. Acteurs worden al lange tijd ingezet in trainingen en beschouwt als èèn van de leermiddelen om resultaat te bereiken in onder andere het ‘een op een effectiever leren communiceren. Dit vanuit een beheersing van verschillende methodieken zoals die in trainingen gehanteerd worden. Ook de sterkte van spel van de acteur is van belang. Zo zal in Assessments naturel spel en inlezen van een script van belang zijn waarbij de feedback veelal achteraf gegeven wordt en benadrukt door trainer of psycholoog. Bij gedragstrainingen is naast de gehanteerde methodiek de sterkte en kracht van spel belangrijk en vaak vergrotend neergezet. Hierbij kan de acteur oefeningen doen om de kandidaat te helpen en weerstanden weg te nemen of te benoemen.
Een aantal belangrijke uitgangspunten op een rijtje: De trainingsacteur inventariseert de leerwens:
Wat wil de kandidaat precies leren? Bijvoorbeeld een gedragstraining, met welk gedrag wil hij leren omgaan? Hoe ziet dat gedrag er precies uit?
En dan het gesprek zelf, het oefenen. De acteur vertoont het gedrag van de tegenspeler en acteert vanuit diens belang. Het gesprek (spel) kan ieder moment gestopt worden door zowel de kandidaat, de acteur en de trainer. Dit om helpende feedback te geven, of door het gesprek door een andere kandidaat te laten overnemen.
Na het gesprek feedback te geven.
De acteur heeft tijdens het gesprek gelet op verbale en non-verbale signalen.
De acteur kan feedback geven vanuit zijn rol (het personage), vanuit zichzelf of over het proces (interactie).
Tenslotte kan hij aanwijzingen geven die de kandidaat verder helpen in de bewustwording en vervolg in de herhaling.